קפריסין קרובה לישראל, יפה, זולה ויש בה מזג אוויר מצוין רוב ימות השנה. בדיוק בגלל זה, ישראלים רבים טסים לקפריסין לחופשה מדי שנה.
קפריסין הוכרזה כמדינה עצמאית בשנת 1960 והיא מאכלסת פחות ממיליון וחצי תושבים בלבד. אולם למרות גודלה הקטן (בשטח ובנפח אוכלוסייה), קפריסין פותחת את שעריה לכ-2.5 מיליון תיירים בכל שנה, למעשה ענף התיירות הוא ענף משמעותי ודומיננטי בכלכלת המדינה. הכלכלה הקפריסאית, ובתוכה שוק הנדל”ן המקומי, לא ידעה הרבה תהפוכות בחייה.
בשנת 2003 קפריסין הצטרפה לאיחוד האירופי, ובשנת 2008 הפכה לחברה רשמית באיחוד ואף אמצה לחיקה את מטבע האירו. בשנת 2013 חווה שוק הבנקאות בקפריסין משבר עמוק עקב משבר החוב באיחוד האירופי, אולם המדינה הקטנה הצליחה להתאושש מאז.
קפריסין היא אמנם מדינה קטנה, אך היא מציעה הזדמנויות השקעה בתחום הנדל”ן אשר מושכות אליה משקיעים מהארץ ומהעולם. למעשה, נכסי נדל”ן בקפריסין היו מבוקשים במשך שנים רבות, בעיקר בקרב אזרחים בריטים אשר ראו במדינה כמקום המושלם לצאת אליו לפנסיה. ההשקעות המאסיביות של האזרחים הבריטים לאורך השנים, הפכו את הנדל”ן להשקעה בקפריסין למבוקש ובכך נשמר יציבות השוק, גם לצד משבר כלכלי זה או אחר. למעשה החל משנת 1995 שוק הנדל”ן בקפריסין חווה עלייה מתמדת וצמיחה מאסיבית, כאשר בכל שנה נבנים עוד פרויקטים של נדלן למכירה בקפריסין. שוק הנדל”ן בקפריסין ממשיך גם היום ליהנות משגשוג ומצמיחה כלכלית. הבריטים ממשיכים להשקיע בשוק המקומי, אולם כתוצאה ממדיניות הענקת האזרחות של קפריסין, רכישת נדלן בקפריסין הפכה להיות גם נחלתם של משקיעים זרים רבים בהם אזרחי רוסיה וסין, מה שהעניק תנופה נוספת לנדל”ן במדינה.
קפריסין מחולקת לשתי מדינות נפרדות בקפריסין, אחת בשליטת טורקיה, ואחת בשליטת יוון.
הרפובליקה של קפריסין ומדינת קפריסין הטורקית (הידועה גם בשם קפריסין הצפונית) חלוקות מאז 1974 ומאז הן מסוכסכות זו עם זו.
הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין הוקמה בשנת 1983 במטרה להגן על זכויותיהם של קפריסאים טורקים בצפון. השפה הרשמית היא טורקית והמטבע הוא לירה טורקית.
הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין הוכרה כמדינה עצמאית רק על ידי טורקיה ולא על ידי אף מדינה אחרת בעולם.
קפריסין הטורקית מהווה יעד מרתק למטיילים בינלאומיים ומקומיים כאחד והינה מדינה שמעניינת משקיעים רבים בגלל מיקומה הגיאוגרפי האסטרטגי ויופייה הטבעי.
האם כדאי לקנות נדל”ן בקפריסין הטורקית? התשובה לשאלה זו תלויה בגורמים שונים וחשובים שיש לבדוק היטב, כמו בכל עסקת נדל”ן בחו”ל. מספר נקודות כלליות שיש להתחשב בהם טרם רכישת נכס בקפריסין הטורקית. יחד עם זאת, אין באמור כדי להוות ייעוץ משפטי וטרם רכישת נכס יש לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי:
-
TITLE DEED – שטר בעלות המופק בגין רכישת נכסים בקפריסין הטורקית.
ישנם 4 סוגים כאשר שלושת הראשונים הבטוחים ביותר לרכישה. חשוב לוודא כי השטר נקי משעבודים/חובות וכו’. יחד עם זאת יש לציין כי ה- Title deed , לא מוכר ע”י אף מדינה בעולם, למעט טורקיה ולכן אין לו תוקף חוקי משפטי.
כשכל העסקה מתנהלת כראוי והכל תקין בתהליך, ברישום ובהמשך הדרך, אזי אין בעיה. אולם, אם תיווצר איזשהי בעיה בתהליך, אזי לבית משפט יהיה קשה לסייע וליתן מענה בעניין ויש לקחת זאת בחשבון טרם רכישת הנכס.
Pre 1974 Turkish Free Hold Title – שטח/נכס שהיה קיים בבעלות טורקית לפני 1974 (ניתן להשקיע).
Pre 1974 Foreign Free Hold Title – שטח/נכס שהיה קיים בבעלות שאינה טורקית (זר) לפני 1974 (ניתן להשקיע).
TRNC Exchange Title – שטח/נכס שהיה בבעלות קפריסאית-יוונית, אולם ניתן לקפריסאי-טורקי שברח מדרום קפריסין ואיבד את הנכס שלו כתוצאה מכך – שטח המגובה בשטר קניין (ניתן להשקיע)
TMD TRNC – שטח/נכס בבעלות קפריסאית-יוונית, אולם ניתן לקפריסאי-טורקי ששירת בצבא/נלחם במלחמה או אדם קיבל את הנכס כעידוד הגירה לקפריסין הצפונית (הכי פחות בטוח להשקעה)
-
חשוב לציין כי, במידה ויהיה איזשהו הסדר בין החלק הדרומי והצפוני – יוחזרו הנכסים שהיו בעבר בבעלות קפריסאים יוונים.
-
משקיע הרוכש נכס בקפריסין בסכום שמעל 300 אלף יורו יקבל תושבות, לעומת זאת משקיע בקפריסין הטורקית בסכום זהה לא יהא זכאי לתושבות.