נדל``ן ביוון

יוון היא לא רק מרכז תיירות פופולרי שמושך אלפי מבקרים לאורך כל השנה; זו גם מדינה שיש לה אפשרויות משתלמות רבות לבניית וקניית נכסים בהיבטים של השקעה רווחית.

האפשרויות לרכישת נדל”ן ביוון הן שונות ומתפשטות, החל מרכישת נכס לרווח תיירותי, תשואת נכס פרטנית ועד לשיפור הנכסים; זו הערכה הוגנת כי המיתון הנוכחי ביוון נושא עימו אפשרויות שונות להשקעה רווחית מבחינת עלויות הנכס, תקנות מיסים מועילים, בנייה נוחה וזולה, ופוטנציאל הרווח העתידי הוא גדול.

ההיגיון שמאחורי הרכישה בזמן שהמחירים נמוכים, בזמנים של משבר כלכלי שיש לו השפעה ישירה על הנדל”ן (הן מבחינת התיירות והן בבעלות הפרטית) הוא עקרון של הרווח בהשקעות נדל”ן. יוון עדיין מתאוששת מהמשבר הכלכלי אליו נקלעה וניתן למצוא בה הזדמנויות כדאיות להשקעה.

יש לקחת בחשבון כי השקעה ברכישת נכס ביוון מגלמת בתוכה סיכונים (כמו כל השקעה בנכס בחו”ל) שיש לבדוק היטב טרם ההשקעה כגון: הערכת שווי נכס, בדיקת תשתיות באזור, גישה לתחבורה ציבורית, פיתוח שטח עתידי, וכו’ . לכן חשוב, שההשקעה תלווה על ידי אנשי מקצוע מתאימים.

מומלץ ורצוי להיעזר ביועצים יווניים מקומיים המכירים את השוק היווני על מנת שיוכלו לתת ייעוץ וליווי משפטי להשקעה הטובה והמשתלמת ביותר.

לכן הרבה ישראלים רוכשים נכסים באמריקה, ביוון ובמדינות אחרות שמתמודדות כרגע עם המשבר הפיננסי הלאומי. פיתולי השוק הם גורם נוסף שמשתכר בחשיבות ההתייעצות עם חברת נדל”ן ישראלית, המקושרת לסוכני נדל”ן מהימנים ביוון, לפני ביצוע השקעה.

יוון בקצרה:

יוון מחזיקה 3000 איים והיא מורכבת מ -13 מחוזות המחולקים ל -51 מחוזות משנה. בשנת 1981 הצטרפה יוון ל- EEC, כעבור שני עשורים האירו הפך למטבע הלאומי, והחליף את הדרמה. הישראלים חופשיים להיכנס ולצאת מיוון ללא ויזה; ובטיסה קצרה להגיע ליעד הנפלא.

יוון אזור נפלא מבחינת השקעות עסקיות הניתנות לניהול בקלות. למרות המשבר הכלכלי החמור שסבלה יוון בערך לפני עשור, פיתוח בנייה ומלונות, בתי נופש, מסעדות ואטרקציות לתיירים ממשיכים לפעול בהתמדה והביקוש נשאר יציב.

מחירי הנדל”ן ביוון ירדו ב -40 עד 50% בהשוואה למה שהיה לפני המשבר הכלכלי, תלוי באיזה אזור מסתכלים, אך מבחינת תיירות אין ירידה באחוזים, מה שאומר שנכסים זולים עדיין מניבים תשואות מרכז התיירות המוביל. אפילו רכישת הקרקע והפיתוח היא אופציה כדאית.

 איפה לקנות?

באזורים התיירותיים העיקריים כמו אתונה, סנטוריני, כרתים ומיקונוס משחק הנדל”ן הוא צד מתוחכם יותר, בשל העובדה כי אזורים אלה הגיעו לשיא הפוטנציאל שלהם למיצוי ונחשבים לאטרקציות התיירות המובילות. יוון מלאה באפשרויות נסתרות, איים עם נוף של פעם בחיים, טירות גבוהות ונופי טבע מרשימים, כולם עם גישה נוחה בגלל נתיבי תחבורה זמינים, בעוד שהאדמה עצמה עדיין זולה מאוד.

למקומות כאלה יש פוטנציאל פיתוח ויכולים להפוך לאטרקציות התיירותיות הבאות, לחלק ניכר מהתיירים שכן, רוצים להתרחק מההמולה ולמצוא יעד נופש שקט יותר.

התקופה הנוכחית מעידה כי זהו הזמן המתאים להשקעות ביוון – ההיצע גדול והמחירים עדיין זולים יחסית.

וכמו בכל מקרה של השקעה בנדל”ן בחו”ל, חשוב מאוד לבדוק את המקום בו נמצא הנכס, לבדוק היטב את התאמת הבנייה להיתר הבנייה ולזכויות הבנייה ואת הכדאיות הכלכלית.

כמו כן, חשוב לדעת כי לחתימה על “הסכמים פרטיים” בין מוכר לרוכש אין משמעות משפטית אמיתית מבחינה קניינית, רק הסכם שנחתם בפני נוטריון הינו בעל משמעות קניינית.

בדרך כלל, רצוי לחתום עם המוכר תחילה על הסכם נוטריוני מקדמי כנגד הפקדה בנאמנות של סכום מסוים וזאת כדי לשמור על הזכות לקנות את הנכס, לאחר מכן להשלים את כל הבדיקות המשפטיות והטכניות ואז לחתום על הסכם נוטריוני סופי, שבחתימתו משולמת יתרת התמורה ומועברות הזכויות. ולכן, החשיבות לקבלת ייעוץ משפטי, מקצועי בהתאם לדין הזר.

 

מיסוי ביוון:

כל אזרח יווני או אזרח זר המחזיק בנכס  מניב ביוון חייב במס ללא יוצא מן הכלל. שיטת המס היא פרוגרסיבית, אשר קובעת את גובה המס ביחס לגובה ההכנסות, על טווח שנע בין 15 אחוזים ל-40 אחוזים.

בשנת 1999, נחתמה בין ישראל ליוון אמנה למניעת כפל מיסוי אשר מעניקה למשקיע הישראלי הטבות רבות, כגון: ביטול מס שבח, ביטול מס הכנסה והטבות נוספות אשר פותחות בפני האזרח הישראלי אופציה להשקעה נוחה.

אמנה זו מאפשרת למשקיע לשלם מס רק במדינה בה הופקה ההכנסה. כלומר, ברגע ששולם מס על הכנסה מנדל”ן ביוון, לא ישולם מס בישראל.(יצוין כי יש נוסח לאמנה בעברית ונוסח באנגלית ובמקרה של מחלוקת בין הנוסחים, הנוסח האנגלי גובר)

מס הרכישה ביוון נמוך של בערך 3%  משווי הנכס ללא תלות בכמות נכסים כאשר שווי הנכס נקבע ע”פ רישומי הרשויות.

בשנים האחרונות נקטה ממשלת יוון בפעולות משמעותיות בענייני מס שמטרתן לעודד משקיעים להשקיע במדינה, בין היתר, החליטה הממשלה היוונית להעניק ” ויזת זהב” למשקיעים בנדל”ן ביוון בסכום של 250,000 יורו ומעלה.  שמשמעותה היא הענקת תושבות זמנית למשך 5 שנים לבעל הנכס. את התושבות ניתן לחדש בתום התקופה. זוהי ויזת מגורים תמורת השקעה, המונפקת לאזרחים שאינם חלק מהאיחוד האירופי, התורמים תרומה משמעותית לכלכלת יוון. “ויזת הזהב” מעניקה תושבות למשקיע וגם לבני משפחתו מדרגה ראשונה.

יצוין כי אין בכל האמור לעיל, להוות חוות דעת מקצועית/משפטית או לשמש כתחליף לייעוץ מקצוע/משפטי וכן אין באמור כדי להוות ייעוץ להשקעה בנדל”ן.

מדינות נוספות